Torstaina 22.5.2025

Multatuotteiden legionellariskin huomioiminen työskentelyssä ja markkinoinnissa tärkeää

Legionelloosi-infektiot ovat lisääntyneet Suomessa. Ruokavirasto haluaakin muistuttaa, että myös kasvualustat ja maanparannusaineet voivat sisältää legionellabakteereja. Legionellabakteerille altistuminen voi aiheuttaa vakavan Legionelloosi-infektion. Tyypillisesti bakteeritartunta tapahtuu hengitysteitse, mutta tartunnan voi saada myös käsissä olevien haavaumien kautta. Legionelloosiriski on syytä huomioida sekä kuluttajaviestinnässä että työskentelyssä tuotteiden valmistuspaikoissa. Pölyävien multatuotteiden käsittelyä tulisi välttää tai käyttää riittävän tehokasta hengityssuojainta. Lisäksi käsien suojaaminen suojakäsineillä multatuotteiden käsittelyn yhteydessä on suositeltavaa.

Tärkeimpiä työturvallisuusohjeita lyhyesti:

  • Käytä töissä suojakäsineitä
  • Suojaa käsissä olevat haavat laastarilla tai sidoksilla
  • Älä vie likaisia käsiä suun tai nenän lähelle
  • Pese kädet hyvin töiden ja suojainten riisumisen jälkeen
  • Vältä pölyävälle mullalle tai kompostille altistumista
  • Kun multaa tai kompostia lastataan tai kuormaa puretaan, vältä oleskelua ainesten liikuttelusta muodostuvassa pölyssä
  • Jos multamaiset ainekset ovat kuivia ja pöllyäviä, voi ainesten pintaa kostuttaa pölyämisen vähentämiseksi
  • Varmimmin pölyltä voi suojautua P3-tason hengityssuojaimella. Hävitä kertakäyttöinen suojain käytön jälkeen. Puhdista pitempiaikaiseen käyttöön tarkoitetut suojaimet valmistajan ohjeiden mukaan.

Ruokavirasto pyytää varmistamaan, että kuluttajille annetaan markkinoinnin yhteydessä multatuotteiden turvallisesta käsittely ja oikeasta säilytyksestä riittävästi tietoa. Lisäksi valmistuspaikassa on huomioitava työntekijöiden riittävästä suojavarustuksesta.

Lämpötila vaikuttaa merkittävästi legionellabakteerien esiintymiseen: niiden kasvu kiihtyy 20–45 °C välillä, mutta väheneminen edellyttää vähintään 55 °C lämpötilaa. Mädätys voi vähentää legionellapitoisuuksia, kun taas kompostointi saattaa lisätä niitä. Tietyt materiaalit, kuten puuaines, viherjäte ja turve, voivat edistää legionellojen kasvua, kun taas jätevesilietteellä ei ole havaittu merkittävää vaikutusta (Legisafe2 hankkeen loppuraportti).

Lisätiedot

THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä

Legionella (THL)

Työturvallisuusohjeet maanparannusaineiden ja kasvualustojen käsittelijöille legionellabakteerilta suojautumisen varalle (Ruokavirasto)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Turvalliset työtavat tarpeen legionellabakteerilta suojautumiseen (Ruokavirasto)

Kotipuutarhuri, oikeilla työtavoilla vältät legionelloosin (Ruokavirasto)

Legionellabakteerien esiintyminen kiertotaloustuotteissa (Legisafe2, 2020)

Siirry takaisin sivun alkuun