Päivitetty 23.7.2024
Laatulannoite-järjestelmän ylläpidosta vastaa Suomen Biokierto ja Biokaasu ry. Laatujärjestelmän piirissä olevien tuotteiden laatua valvotaan säännöllisesti – valmistaja raportoi järjestelmän ylläpitäjälle tuotteiden laatutiedoista useamman kerran vuodessa.
Lisäksi järjestelmän kehittämisestä ja ylläpitoa tukevasta toiminnasta vastaavat seuraavassa esitetyt tahot:
1. Hallinnollisista tehtävistä vastaa laatujärjestelmän ylläpitäjä
2. Laatujärjestelmän ylin päätäntävalta on laatujärjestelmän ohjausryhmällä
3. Laatumerkin haltijoiden toimintaa valvoo laatukomitea, joka myös laatii laatu-järjestelmänsäännöt yhteistyössä tutkimuskomitean kanssa
4. Tutkimuskomitea on ryhmä asiantuntijoita, jotka välittävät alaa koskevan uusimman tieteellisen tiedon laatujärjestelmän käyttöön
Järjestelmän ylläpito
Ohjausryhmä on Laatulannoite-järjestelmän päättävä elin. Ohjausryhmän tehtävänä on kehittää laatujärjestelmän toimintaa pitkäjänteisesti. Laatusertifikaatin myöntää ohjausryhmä
laatukomitean esityksestä. Ohjausryhmä valitsee kilpailutuksen kautta tarvittavat ulkoisten asiantuntijapalveluiden tuottajat, kuten auditoijan ja analyysilaboratorion.
Ohjausryhmä kokoontuu noin kaksi kertaa vuodessa.
Mikäli ohjausryhmän kokouksessa käsitellään laatumerkkiin liittyviä asioita siitä yrityksestä, josta on edusta ja ohjausryhmässä, tulee edustajan jäävätä itsensä käsittelyn ajaksi.
Ohjausryhmän kokoonpano 6/2024-6/2025:
1. Anna Virolainen-Hynnä, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, sihteeri
2. Christoph Gareis, Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY
3. Paula Lindell, Suomen Vesilaitosyhdistys
4. Elina Regårdh, Viherympäristöliitto
5. Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto
6. Mika Virtanen, MTK
7. Hanna Helkkula, Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry
8. Mari Raininko, Elintarviketeollisuus ry
Laatukomitea seuraa järjestelmän ylläpitäjän välityksellä laatumerkin haltijoiden toimintaa ja tuotteiden laatua, jotta ylläpidetään toiminnan laatua. Laatukomitea toimii laatujärjestelmän operatiivisena, valmistelevana elimenä, joka antaa laatumerkin haltijoille huomautuksia tai velvoittaa lisäanalyyseihin tai auditointeihin, mikäli laatujärjestelmän sääntöjä ei noudateta. Laatukomitea voi myös ehdottaa jäsenen erottamista laatujärjestelmästä, mikäli todetaan vakavia puutteita tai rikkomuksia tuotteiden laadussa tai laitoksen toiminnassa. Laatukomitean tehtävänä on myös laatia laatujärjestelmän sääntöjen päivitysesitykset ohjausryhmälle.
Laatukomitea kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa.
Mikäli laatukomitean kokouksessa käsitellään laatumerkkiin liittyviä asioita siitä yrityksestä, josta on edustaja komiteassa, tulee edustajan jäävätä itsensä käsittelyn ajaksi.
Laatukomitean kokoonpano 6/2024-6/2025:
1. Nelli Pitkänen, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, sihteeri
2. Juhani Viljakainen, Gasum Oy
3. Janne Nipuli, Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY
4. Mari Unnbom, Helsingin yliopisto
5. Kari Ylivainio, Luonnonvarakeskus
6. Merja Torniainen, Ruokavirasto
7. Lauri Äystö, Suomen ympäristökeskus (Päivi Fjäder varahenkilö)
Laatukomitean kokoonpanoon pyydetään vielä laboratorion edustajaa.
Tutkimuskomitean tehtävänä on seurata alan tutkimusta ja tuoda sitä aktiivisesti järjestelmän käyttöön. Tutkimuskomitea on siten valmisteleva elin , joka kutsutaan tarvittaessa kokoon esim. kerranvuodessa. Tutkimuskomitean jäseniksi kutsutaan asiantuntijoita, jotka ovat esimerkiksi korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa tutkineet kierrätyslannoitevalmisteita. Lisäksi tutkimuskomitea osallistuu laatujärjestelmän mahdollisesti toteuttamaan tutkimusyhteistyöhön. Tutkimuskomitean tulee ennakoivasti seurata säädöksien muuttumista ja niihin liittyviä siirtymäaikoja. Myös ennakoiva viestintä on tärkeää. Toistaiseksi tutkimuskomitean tehtäviä hoitavat laatukomitea ja ohjausryhmä.
Kierrätyslannoitevalmisteiden valmistajat osallistuvat laatumerkin haltijoina toimintaan, kun heidän tuotteetuotteensansa ovat läpäisseet hakuprosessin ja he ovat maksaneet hakemusmaksun.
Laatumerkin haltijat laatujärjestelmän jäseninä maksavat hakemusmaksun sekä tuotantomäärästä riippuvan vuosimaksun. Jäsenten tärkein yhteyshenkilö on järjestelmän ylläpitäjä.
Järjestelmän ylläpito on yksi Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toiminto. Lisätietoja yhdistyksestä: www.biokierto.fi
Järjestelmän ylläpitäjän tärkeimmät tehtävät ovat:
- Laatujärjestelmän koordinointi sekä laskutus ja hakupalvelut
- Laatumerkkien myöntämisen hallinnollinen työ
- Varsinaisen tieto ja talletusjärjestelmän ylläpito ja koordinointi
- Raporttien ja tuoteselostepohjien toimittaminen tietokannasta laatujärjestelmän jäsenyrityksille
- Ohjausryhmän laatukomitean ja tutkimuskomitean organisointi, kokousten kutsuminen, asioiden valmistelu ja esittely kokouksille sekä ryhmien sihteerinä toimiminen
- Tietojen kokoaminen ja valmistelu laatu- ja tutkimuskomitealle sekä ohjausryhmälle
- Yhteiskuntasuhteiden hoito
- Muut toimet, kuten viestintä ja markkinointi sekä jäsen yritysten neuvonta
Järjestelmän ylläpitäjä on ainoa taho, jolla on oikeus tarkastella yksittäisten yritysten tietoja tietojärjestelmässä. Laatukomitean ja ohjausryhmän jäseninä on mahdollisesti kilpailevia toiminnanharjoittajia, minkä vuoksi näissä ryhmissä käsitellään yritysten tiedot anonyymisti.