Maanantaina 24.8.2020

Laatujärjestelmän kriteeristöä voisi jatkokehittää paremmin kasvualustoille sopiviksi

Viherympäristöliiton kasvualustatyöryhmän puheenjohtaja Anu Riikonen on yksi kasvualustojen johtavista asiantuntijoista Suomessa. Anu toimii Laatulannoite-järjestelmän ohjausryhmässä.

Anu Riikonen on toiminut Viherympäristöliiton kasvualustatyöryhmän puheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen. Hänellä onkin alalle varsin perusteellinen koulutus, nimittäin puutarhurin, puutarha-agronomin ja maatalous-metsätieteiden tohtorin. Riikonen teki yli 10 vuotta maaperään ja kasvualustoihin liittyvää tutkimustyötä. Hän on mukana kehittämässä valtakunnallista laatujärjestelmää kierrätyslannoitevalmisteille järjestelmän ohjausryhmässä.

– Aloitimme Viherympäristöliitossa KESY:n eli kestävän ympäristörakentamisen ohjeiston laadinnan viisi vuotta sitten ja ohjeisto on nyt jo käytössä, kertoo Riikonen. KESY käsittää koko viheralueita koskevan prosessin: tilaaminen, suunnittelu, rakentaminen, ylläpito ja materiaalit sekä tuotteet. KESY-tavoitteiden toteutuminen edellyttää tilaajan sitoutumista. Kestävän ympäristörakentamisen tarkoituksena on hallinnoida, suunnitella, rakentaa ja ylläpitää ympäristöä siten, että vältetään, lievennetään tai estetään, ja parhaimmillaan kompensoidaan rakentamisen haitallisia vaikutuksia. Siten toiminnan laadun kehittäminen on Riikoselle jo tuttua.

– Tärkeää on pyrkimys neitseellisten raaka-aineiden käytön korvaamiseksi vaihtoehtoisilla sekä ympäristö- ja hiilijalanjäljen pienentäminen ympäristörakentamisessa, hän painottaa.

Riikosen mukaan kasvualustat kuormittavat ympäristöä ja kierrätyslannoitevalmisteiden laatujärjestelmää tulee kehittää siihen suuntaan, että kuormitusta saadaan pienennettyä. Siitä on etua koko alalle maineen paranemisena, niin valmistajille kuin tuotteiden käyttäjillekin. Riikonen mainitsee kehittämiskohteiksi laatujärjestelmän kriteeristön varsinkin ravinteiden ja haitallisten metallien osalta paremmin kasvualustoille sopiviksi.

– Kun kasvualustojen tasalaatuisuutta saadaan parannettua, lisääntyy niiden käyttöhalukkuus. Käyttäjien myönteiset kokemukset ovat parasta palautetta!

Kirjoittaja Juha Pirkkamaa

Siirry takaisin sivun alkuun