Hakijalle
Oletko kiinnostunut hankkimaan laatulannoite-sertifikaatin? Tältä sivulta löydät tarvittavat tiedot prosessin aloittamiseen.
Oletko kiinnostunut hankkimaan laatulannoite-sertifikaatin? Tältä sivulta löydät tarvittavat tiedot prosessin aloittamiseen.
Laatulannoite-sertifikaatti voidaan myöntää lannoitevalmisteiden ainesosaluokille tai tuoteluokille (ts. lopputuotteille) hakuprosessin jälkeen, kun lannoitevalmisteiden ainesosaluokkien ja/tai tuoteluokkien valmistaja täyttää Laatulannoite-järjestelmässä asetetut vaatimukset.
Laatulannoite-järjestelmän piiriin kuuluu tällä hetkellä seuraavat lannoitevalmisteasetuksen (964/2023) mukaiset ainesosaluokat ja tuoteluokat:
• Kaikki orgaanista perää sisältävät ainesosaluokat.
• Tuoteluokat 1A Orgaaninen lannoite, 1B Orgaaninen kivennäislannoite, 3 Maanparannusaine.
Laatujärjestelmän painopiste on lopputuotteen laadussa, minkä lisäksi laatujärjestelmä huomioi myös käytetyt raaka-aineet ja niiden laatuun vaikuttavat tekijät, sekä varsinaisen tuotantoprosessin. Laatujärjestelmä on rakennettu siten, että se on yhteensopiva muiden laatujärjestelmien kuten ISO 9001 kanssa ja se täydentää Suomen nykyistä lannoitelainsäädäntöä. Laatulannoite-sertifikaattia ylläpidetään täyttämällä järjestelmän vaatimukset ylläpitovaiheessa (’Laatumerkin ylläpitäminen’).
Laatulannoite-järjestelmän hakuvaihe koostuu seitsemästä vaatimuksesta (V1-V7). Mikäli hakija täyttää laatujärjestelmän ehdot hakuvaiheessa, myönnetään hakijalle käyttöoikeus laatulannoite-laatumerkille.
Valmistaja täyttää Laatulannoite-järjestelmään haettavan ainesosaluokan ja/tai tuoteluokan osalta järjestelmän virallisen hakulomakkeen ja toimittaa sen liitteineen järjestelmän ylläpitäjälle. Hakulomakkeen toimittamisen yhteydessä suoritetaan hakemusmaksu, jota ei palauteta, vaikka Laatulannoite-sertifikaattia ei myönnettäisikään. Jos ainesosaluokkaan tai lopputuotteeseen tulee oleellinen muutos, hakuprosessi pitää hakemusmaksua lukuun ottamatta uusia. Laatujärjestelmän ohjausryhmä laatukomitean ehdotuksesta päättää, mikä on oleellinen muutos.
Hakulomakkeen yhteydessä vaaditut toimitettavat liitteet ovat:
• Todistus Ruokaviraston laitoshyväksynnästä, jos laitos on sivutuoteasetuksen mukaisen hyväksynnän piirissä
• Ruokaviraston edellyttämien seurantanäytteiden tiedot edelliseltä vuodelta
• Kuvaus yrityksen laatujärjestelmän toteuttamisesta sekä lista muista mahdollisista laatujärjestelmistä: mm. ISO 9001
• Ympäristölupa niiltä toimijoilta, joilta sitä vaaditaan
• Teollisuusjätevesilomake
Teollisuusjätevesilomakkeen täyttäminen erityisvaatimus puhdistamolietteelle: Hakuprosessin aikana hakijan tulee selvittää lietteen laatuun vaikuttavat tekijät puhdistamoilta. Jos puhdistamolle tulee merkittävää teollisuuskuormitusta tai jos teollisuuskuormalla on potentiaalinen vaikutus lietteen laatuun, tulee vaatia teollisuusjätevesisopimusten laatimista näiden teollisuudenalojen kanssa. Hakulomakkeen yhteyteen liitetään teollisuusjätevesilomake (liite 2), josta ilmenee tiedot puhdistamoista ja viemäröitävistä teollisuusjätevesistä, erityisesti haitallisten metallien esiintymisestä.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Täytetty hakulomake liitteineen toimitetaan järjestelmän ylläpitäjälle. Hakulomake liitteineen liitetään osaksi valmistajan laatupöytäkirjoja laatujärjestelmän dokumenttikirjastoon. Dokumentaatio on eritelty valmistajan laatupöytäkirjojen dokumenttikirjastossa asianmukaisesti (Sisältäen tiedot: Laatulannoite-järjestelmä, ’Hakulomakkeen täyttäminen’, V1).
Hakuprosessin aikana otetaan näytteitä vähintään neljä kertaa vuodessa, tasaisin väliajoin noin 3 kuukauden välein. Näytteet otetaan haettavasta Laatulannoitteesta luvussa 1 esitetyn mukaisesti. Analyysitulosten on täytettävä luvussa 4 esitetyt vaatimukset. Analyysitulokset toimitetaan järjestelmän ylläpitäjälle Excel-tiedostona sekä laboratoriosta saatuna pdf-tiedostona.
Hakuprosessin keston tulee olla riittävä, jotta mahdolliset vaihtelut ainesosien ja lopputuotteen laadussa tulevat ilmi (esim. vaihtelu vuodenaikojen mukaan). Hakuprosessin kesto on noin vuoden. Tätä lyhyempi se voi olla, jos hakija pysty osoittamaan aikaisempien analyysitulosten vastaavan Laatulannoite-järjestelmän vaatimuksia eikä aineosissa tai prosessissa ole tapahtunut muutoksia. Näytteenotossa noudatetaan Laatulannoite-järjestelmän näytteenotto-ohjetta.
Mikäli hakija on jo ennen hakemusta toteuttanut tuotteen analysointia, voidaan analyysit ottaa huomioon seuraavin ehdoin:
Mikäli hakija havaitsee analyysituloksissa odottamatonta poikkeamaa muihin analyysituloksiin verrattuna, voi hän ottaa erästä uuden näytteen ja tehdä uuden analyysin. Lakisääteiset vaatimukset tulee aina täyttyä Laatulannoitteessa. Merkittävissä poikkeamissa uusinta-analyysi tulee tehdä nopealla aikataululla. Poikkeavat tulokset ja hakijan arvio poikkeaman syystä tulee toimittaa Laatukomitealle käsiteltäväksi. Mikäli poikkeamia esiintyy useammin kuin kerran, ei laatumerkkiä voida myöntää ennen kuin prosessin puutteet korjataan.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Hakija toimittaa analyysitulokset järjestelmän ylläpitäjälle kuukauden kuluessa näytteiden tulosten saapumisesta Excel- ja pdf-muodoissa. Analyysitulokset liitetään osaksi valmistajan laatupöytäkirjoja. Dokumentaatio on eritelty valmistajan laatupöytäkirjojen dokumenttikirjastossa asianmukaisesti (Sisältäen tiedot: Laatulannoite-järjestelmä, ’Neljä hyväksyttyä näytteenottokertaa’, V2).
Hakuprosessin aikana hakija täydentää laatujärjestelmänsä vastaamaan Laatulannoite-järjestelmän vaatimuksia laatujärjestelmävaatimusten osalta (luku 3). Laatulannoite-laatujärjestelmän vaatimukset voidaan liittää/integroida osaksi hakijan omaan laatujärjestelmään. Järjestelmän ylläpitäjällä on velvollisuus tarvittaessa antaa ohjeita laatujärjestelmän täydentämisestä.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Hakija toimittaa järjestelmän ylläpitäjälle yhteenvetodokumentaation, josta ilmenee laatujärjestelmää koskevien vaatimusten täyttyminen. Dokumentaatioon on eritelty tiedot kunkin vaatimuksen täyttymisen osoittamiseksi sisältäen tiedot kustakin vaatimuksesta: ’Laatulannoite-järjestelmä, vaatimuksen nimi ja numero’.
Hakija laatii hakemalleen ainesosaluokalle tai tuoteluokalle hiilijalanjälkilaskelman. Hiilijalanjälki määritetään ilmastolannoite.fi laskuria hyödyntäen. Järjestelmän ylläpitäjällä on velvollisuus tarvittaessa antaa ohjeita ja hiilijalanjäljen määrittämiseksi.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Täydennetty Excel laskelma toimitetaan järjestelmän ylläpitäjälle, joka tarkastaa sen. Dokumentaatio on eritelty valmistajan laatupöytäkirjojen dokumenttikirjastossa asianmukaisesti (Sisältäen tiedot: Laatulannoite-järjestelmä, ’Hiilijalanjäljen määrittäminen’, V4).
Hakuprosessin aikana suoritetaan kerran sisäisen auditoinnin tarkistuslistauksen käyttöönotto (liite 4) ja sitä seuraava toimenpidesuunnitelma mahdollisten korjausten aikataulusta ja sisäisistä vastuutuksista. Auditoinnissa laitoksen tuotantoprosessi ja laatujärjestelmä tarkastellaan ja arvioidaan. Säännöt sisäiselle auditoinnille on esitetty V21 kohdassa.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Täydennetty sisäisen auditoinnin tarkastuslista (Excel- tai pdf-tiedostona) ja toimenpidesuunnitelma toimitetaan järjestelmän ylläpitäjälle. Dokumentaatio liitetään osaksi valmistajan laatupöytäkirjoja. Dokumentaatio on eritelty valmistajan laatupöytäkirjojen dokumenttikirjastossa asianmukaisesti (Sisältäen tiedot: Laatulannoite-järjestelmä, ’Sisäisen auditoinnin käynnistäminen’, V5).
Hakuprosessin aikana suoritetaan kerran ulkoinen auditointi ja ulkoinen näytteenotto luvun 4 ’Suorituskyvyn arviointi’ vaatimuksen V22 mukaisesti. Ulkoisen auditoinnin yhteydessä toteutetaan ulkopuolisen näytteenottajan ottama analyysi luvun 1 näytteenottovaatimusten mukaisesti. Ruokaviraston toimesta kerätty ja analysoitu viranomaisnäyte voidaan laskea mukaan järjestelmän ulkopuoliseen näytteenottoon. Tällöin valmistajan tulee varmistaa, että Laatulannoite-järjestelmän edellyttämät näytteet tulee otetuksi.
Laatumerkin myöntämisen riippumattomuus varmistetaan ulkoisella auditoinnilla ja ulkopuolisella näytteenotolla. Hakuprosessin aikana laitosten toiminnan arviointi perustuu ulkoiseen auditointiin, minkä jälkeen painotus siirtyy organisaation omaan laaduntarkkailuun laatujärjestelmän avulla ja sisäisen auditoinnin ohjelmalla. Sisäisen ja ulkoisen auditointien tuloksia verrataan toisiinsa organisaatiossa ja järjestelmän ylläpitäjän toimesta.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Hakija toimittaa ulkoisen auditoinnin pöytäkirjan pdf muodossa ja analyysitulokset Excel- ja pdf-muodoissa järjestelmän ylläpitäjälle. Dokumentaatio liitetään osaksi valmistajan laatupöytäkirjoja. Dokumentaatio on eritelty valmistajan laatupöytäkirjojen dokumenttikirjastossa asianmukaisesti (Sisältäen tiedot: Laatulannoite-järjestelmä, ’Ulkoinen auditointi ja näytteenotto (hakuvaihe)’, V6).
Hakuprosessissa toteutetut toimet toimitetaan järjestelmän ylläpitäjälle, joka arvioi vaatimusten täyttymisen. Tiedot säilyvät vain järjestelmän ylläpitäjän tiedossa. Mikäli hakija täyttää laatujärjestelmän ehdot (V1-V6) hakuvaiheessa, toimittaa järjestelmän ylläpitäjä tästä tiedon laatukomitealle, joka esittää sertifikaatin myöntämistä edelleen järjestelmän ohjausryhmälle. Tämän jälkeen ylläpitäjä myöntää sertifikaatin ja siihen liittyvän laatumerkin käyttöoikeuden.
Ohjausryhmälle ei toimiteta tietoa hakuprosessissa olevista tai hylätyistä hakijoista. Tämä johtuu siitä, että ohjausryhmän jäseninä saattaa olla hakijan kanssa kilpailevia toimijoita ja tällä menettelyllä pyritään takaamaan hakijoiden luottamuksellinen asema.
Laatulannoite-sertifikaatti on voimassa toistaiseksi ja sen ylläpitämiseksi valmistajan on täytettävä tässä dokumentissa esitellyt Laatulannoite-järjestelmän vaatimukset vuosittain.
Vaatimuksen täyttämisen osoittaminen ja dokumentaatio: Laatumerkin myöntämistä puoltavan päätöksen jälkeen laatujärjestelmän ylläpitäjä ja laatumerkin hakija allekirjoittavat sopimuksen (puitesopimus, liite 3). Tässä yhteydessä laitos sitoutuu noudattamaan järjestelmän ehtoja. Dokumentaatio liitetään osaksi valmistajan laatupöytäkirjoja. Dokumentaatio on eritelty valmistajan laatupöytäkirjojen dokumenttikirjastossa asianmukaisesti.
Laatulannoite-laatujärjestelmä sisältää säännöt ja menettelyt, miten valmistaja voi saada käyttöönsä Laatulannoite-sertifikaatin sekä miten laatujärjestelmää ylläpidetään ja kehitetään. Laatulannoite-laatujärjestelmä on kansallinen laatujärjestelmä kierrätysravinteista tuotetuille lannoitevalmisteille. Kaikki Laatulannoite-laatujärjestelmää koskevat menettelyt ja säännöt on kerrottu aina viimeisimmässä Laatukäsikirjassa. Yleisesitteestä saat nopean yleiskuvan järjestelmästä.
Katso ohjausryhmän ja Laatukomitean kokoonpanot täältä. Laatujärjestelmää ylläpidetään ja kehitetään sen käyttäjiltä perittävillä maksuilla.
Laatulannoite-sertifikaatti osoittaa, että tuote on laatujärjestelmän mukainen ja täyttää näin tiukat laatujärjestelmässä asetetut vaatimukset. Sertifikaatin saaminen edellyttää Laatukäsikirjassa annettujen sääntöjen noudattamista. Sertifikaatin omaavat yritykset voivat hyödyntää Laatulannoite-sertifikaattia niiden tuotteiden pakkauksissa ja markkinoinnissa, jotka ovat laatujärjestelmän piirissä. Laatulannoite-sertifikaattia voivat hakea kaikki halukkaat kierrätyslannoitteita valmistavat yritykset.
Laatujärjestelmän piirissä olevien tuotteiden laatua valvotaan säännöllisesti – valmistaja raportoin järjestelmän ylläpitäjälle tuotteiden laatutiedoista useamman kerran vuodessa. Laatujärjestelmän vaatimukset ovat lannoitelainsäädäntöä kattavampia.
Laatujärjestelmää kehitetään jatkuvasti. Perusperiaatteena on reagoida nopeasti ja joustavasti lainsäädännön ja markkinoiden muutoksiin sekä uusimpaan tutkimustietoon. Laatujärjestelmä on laajennettavissa myös uusiin tuotteisiin.
Suomen Biokierto ja Biokaasu ry ylläpitää kehitettyä kierrätyslannoitteiden laatujärjestelmää osana yhdistyksen toimintaa ja palvelutarjontaa. Järjestelmän päätöksenteosta vastaa ohjausryhmä, jolle asiat valmistelee Laatukomitea.
Laatulannoite-laatujärjestelmä on palvelu ja työkalu lannoitevalmisteiden käyttäjille, tuottajille ja viranomaisille. Laatujärjestelmän avulla kierrätyslannoitevalmisteiden valmistajat voivat osoittaa tuotteidensa täyttävän lainsäädäntöä korkeammat laatuvaatimukset. Laatujärjestelmä helpottaa osaltaan myös viranomaistyötä. Laatulannoite-järjestelmä voidaan ottaa myös osaksi julkisten hankkijoiden hankinta- ja kilpailutuskriteereitä.
Lähtökohtana on pyrkimys tehostaa ravinteiden kierrätystä parantamalla kierrätysmateriaaleista tuotettujen lannoitevalmisteiden tunnettuutta, menekkiä ja käyttöturvallisuutta. Tavoitteena on saada laatujärjestelmä käyttöön mahdollisimman monelle kierrätyslannoitevalmisteelle.
Pitkän aikavälin tavoitteita ovat turvallisen kiertotalouden edistäminen eli elintarvikkeiden laatuun ja puhtauteen kohdistuvien riskien vähentäminen, kuten myös ympäristöön kohdistuvien.